Professionele alpaca scheerservice

Het is erg belangrijk dat alpaca's van het type huacaya jaarlijks geschoren worden, niet alleen vanwege het uiterlijk, maar vooral vanwege gezondheid (ziektepreventie), dierwelzijn, betere groei en wolkwaliteit . Alpaca's van het type suri mogen elke 2 jaar geschoren worden. Het scheren gebeurt op een geheel andere wijze dan bij schapen en vergt daarom andere kennis en kunde van de scheerder.

U kunt in de maanden mei/juni dan ook gebruik maken van onze professionele scheerservice op locatie (regio zuidoost Nederland).

Tijdens het scheren controleren wij tevens de nagels en de tanden van uw alpaca. Indien nodig worden deze bijgeknipt/bijgeslepen. En meteen wordt de wol uitgesorteerd op kwaliteit. Dit wordt ter plekke met u besproken.

 

Helaas is het voor ons momenteel niet meer mogelijk om nieuwe scheeradressen aan te nemen.

 

Scheeruitrusting

Fleece  Scheren cria  

 

Wat kunt u zelf al doen ter voorbereiding op het scheren:

- zorg ervoor dat de alpaca's niet al gestresst zijn, voordat we met scheren gaan beginnen.
Als u ze het gehele jaar door voert in een kleine ruimte (bijvoorbeeld in de stal of klein afgezet stukje weiland), die u kunt afsluiten met een poortje of een deur, dan is het op de dag van scheren ook eenvoudig om de alpaca op de dag dat wij komen 's ochtends hier te voeren en de deur/poort dicht te zetten. Dit voorkomt dat er al voor het scheren achter de alpaca's gejaagd moet worden. Dit kost veel tijd en veroorzaakt onnodige stress bij de alpaca's.
(Geen must, maar het is nóg prettiger als daarbij uw alpaca's halstermak zijn, zodat ze eenvoudig naar de scheerplaats geleidt kunnen worden.)

- wij scheren op een zeil op de grond, waarop de alpaca wordt vastgelegd. Het is prettig als er in de nabijheid van waar uw alpaca's staan een stukje grond vlak is en vrij van stenen en takken (dus in de wei, of naast de stal).
Op een zonnige dag bij voorkeur in de schaduw. Dit is ook prettiger voor uw alpaca.

- heeft u een aansluitpunt (stopcontact, verlengkabel) voor de scheerapparatuur in de buurt van de alpaca's? Zo niet, meldt dit dan tijdig. Dan kunnen we samen met u kijken naar andere mogelijkheden.

- alpaca's kunnen alleen geschoren worden als ze niet nat zijn. Laat ze dus niet onder sproeiers lopen op de dag dat wij komen om te scheren. En mocht het gaan regenen, zet uw alpaca's dan binnen. Is dit niet mogelijk en zijn uw alpaca's tóch nat geworden, laat ons dit dan tijdig weten. Dan kunnen we eventueel een nieuwe afspraak inplannen op een droge dag en staan we niet voor niets bij u voor de deur.

- wilt u uw wol gaan vermarkten, dan is het belangrijk dat deze zo schoon mogelijk is. Door het hooi van alpaca's niet in een hooiruif, maar in bakken op de grond aan te bieden voorkomt u al een heleboel hooi in de wol. Natuurlijk niet alles, maar alle beetjes helpen. Ook het mosvrij houden van uw weiland is hierin belangrijk. Spinners en vilters hebben een hekel aan dit soort vervuiling in de vachten. En hoe fijner de wol van uw alpaca, hoe beter deze de vervuiling helaas vasthoudt. En het zou natuurlijk jammer zijn als u deze waardevolle vachten zou moeten weggooien, terwijl u al door het jaar heen een heleboel vervuiling kunt voorkomen. Zand in de vacht is niet zo'n probleem. Dit kan er gemakkelijker uitgeklopt cq uitgewassen worden.